CyberLink Community Forum
where the experts meet
| Advanced Search >
Desqueeze anamorphic video
Reply to this topic
optodata
Senior Contributor Private Message Location: California, USA Joined: Sep 16, 2011 16:04 Messages: 4492 Offline
[Post New]
Quote As requested, here is a link to the test clip I'm trying to stretch (cleaned up link for the forum)

Also, the workflow doesn't care about the specific clip properties or camera sources. The only thing we need to do is to match the source clip's properties and then edit Profile.ini outside of PD to create the proper output format, before finishing up in VirtualDub2 or VLC.

Your format is HEVC 3840x2160 35Mbps, so we'd like to create a new profile that's 5148x2160 to get you the 1.33x horizontal expansion. I'll take care of that right now and post back with the results.

In the meantime, reading through the steps in the Read Me Before Posting thread and attaching the DxDiag results as requested by PepsiMan will help us ensure that your computer is set up correctly for smooth editing.

This message was edited 2 times. Last update was at Mar 26. 2020 18:23


youtube/optodata

DS365 | Win10 Pro | 8 Core/16T i9-9900K (4.8GHz) | RTX 2070 | 32GB RAM | 6TB SSDs

Canon Vixia GX10 (4K 60p) | HF G30 (HD 60p) | HF S200 (HD 30p) | Yi Action+ 4K | 360Fly 4K 360°
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote

yeah,
i'd like to ask your Dxdiag txt file, a copy of Profile.ini and a sample from your Mavic 2 Pro H.265 DLog-M footage.

meanwhile you can try Optodata suggestion.

sometimes i had an experience where i got the message but second click on the produce with the error message it began to render...

happy happy joy joy

PepsiMan
'garbage in garbage out'


Thanks PepsiMan, & now Optodata too. I don't know what the Dxdiag txt file is that you mentined, but here's my .ini with your prescribed mods: <a>https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZtnPMkZpC2uB5tnyOf2DRb9MoSVgS89w1X0</a>

Also, I will research where my Dxdiag file is.

Thanks again to both of you, Chris
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote

Also, the workflow doesn't care about the specific clip properties or camera sources. The only thing we need to do is to match the source clip's properties and then edit Profile.ini outside of PD to create the proper output format, before finishing up in VirtualDub2 or VLC.

Your format is HEVC 3840x2160 35Mbps, so we'd like to create a new profile that's 5148x2160 to get you the 1.33x horizontal expansion. I'll take care of that right now and post back with the results.

In the meantime, reading through the steps in the Read Me Before Posting thread and attaching the DxDiag results as requested by PepsiMan will help us ensure that your computer is set up correctly for smooth editing.



Optodata, I searched for "Read Me before posting" but found nothing. Can you plxz share the lnk with me?

Thanks, Chris
Reply
PepsiMan
Senior Contributor Private Message Location: Clarksville, TN Joined: Dec 29, 2010 01:20 Messages: 982 Offline
[Post New]
hey chris.
i didn't have any problems with windows 7 comps that i have, but windows 10 upgraded desktop had same error message and profile level 65281... MediaInfo displayed that yours is 3840x2160 H.265 HEVC .MP4 container video.

update your video drivers to nVidia Driver 411.70 and some codecs K-Lite Codec Pack (basic or standard is good enough...)
do not install GeForce Experience. in the past it's been known to crash PD and or your PC.

see if this helps.

happy happy joy joy

PepsiMan
'garbage in garbage out'
[Thumb - 20200326_1801_55.jpg]
 Filename
20200326_1801_55.jpg
[Disk]
 Description
4K 3840x1606 2.39:1 AR downscaled to 1920x802
 Filesize
1352 Kbytes
 Downloaded:
2 time(s)

This message was edited 3 times. Last update was at Mar 26. 2020 19:19

'no bridge too far'

Yashica Electro 8 LD-6 Super 8mm
Asrock 970 Extreme4, W7Pro 64, AMD FX 8370E, MSI GTX960 2GB, Corsair 16GB/RAM
Dell XPS L702X i7-2860QM, W7P / W10P 64, Intel HD3000/nVidia GT 550M 1GB, Micron 16GB/RAM
Samsung Galaxy Note3/NX1
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote



Optodata, I searched for "Read Me before posting" but found nothing. Can you plxz share the lnk with me?

Thanks, Chris


OK, I searched & found how to capture the Dxdiag you requested. Here it is: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZpUPMkZd6JrruYo0GkS874pv6Pfbh3sGpE7
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote hey chris.
i didn't have any problems with windows 7 comps that i have, but windows 10 upgraded desktop had same error message and profile level 65281... MediaInfo displayed that yours is 3840x2160 H.265 HEVC .MP4 container video.

update your video drivers to nVidia Driver 411.70 and some codecs K-Lite Codec Pack (basic or standard is good enough...)
do not install GeForce Experience. in the past it's been known to crash PD and or your PC.

see if this helps.

happy happy joy joy

PepsiMan
'garbage in garbage out'


Thanks PepsiMan, I have already updated my Nvidia GPU drivers, but your Nvidia driver link includes the GeForce Experience; which I would rather not install since I never do any video games. So, do I still need to download the codec packs you linked me?
Does my Dxdiag file show that my graphics card driver is up to date?

I hope this doesn't get too confusing with the 2 of you helping me at the same time...

Thanks again, Chris
Reply
optodata
Senior Contributor Private Message Location: California, USA Joined: Sep 16, 2011 16:04 Messages: 4492 Offline
[Post New]
So after playing around with this, it looks like there are going to be 3 steps needed. I think the easiest way to go about this to use VirtualDub2 to desqueeze the source clip before importing it into PD. The VLC route mentioned in the other linked post would likely also work, but I haven't tested that yet.

You just need to download and install the free VirtualDub2 app (click on the Dowload Latest Version button here) and install it. You will also need to download the 3 attached files and copy the contents of the 5148x2880 Intermediate Profile.ini file to the end of the existing Profile.ini file for PD and save it.

Now follow these steps to desqueeze your source clips:

  1. Open up VDub2 and go to File > Load Project... and load the 5148x2160 1.33 desqueeze project file

  2. Use File > Open video file.. to open your original clip then use File > Save Video... and choose the output name and location.

  3. Import the desqueezed clip(s) into PD and make all your desired edits

  4. When you're ready to produce, use the custom 2bskyhi intermediate profile under the HEVC/Custom dropdown list to produce a perfectly proportioned, but letterboxed, video

  5. Open up VDub2 again and go to File > Load Project... and now load the 5148x2160 Post PD project file

  6. Use File > Open video file.. and browse to your produced PD clip, then use File > Save Video... to complete the process


The finished video will be 5148x2160 with no black edges and no squeezed dimensions:



You can download the produced clip from here
 Filename
5148x2160 1.33 desqueeze.vdproject
[Disk]
 Description
VirtualDub2 prep project file
 Filesize
14 Kbytes
 Downloaded:
8 time(s)
 Filename
5148x2880 Intermediate Profile.ini
[Disk]
 Description
Intermediate produce settings for Profile.ini
 Filesize
2 Kbytes
 Downloaded:
9 time(s)
 Filename
5148x2160 Post PD.vdproject
[Disk]
 Description
Finishing project settings for VDub2
 Filesize
14 Kbytes
 Downloaded:
8 time(s)

This message was edited 3 times. Last update was at Mar 26. 2020 19:38


youtube/optodata

DS365 | Win10 Pro | 8 Core/16T i9-9900K (4.8GHz) | RTX 2070 | 32GB RAM | 6TB SSDs

Canon Vixia GX10 (4K 60p) | HF G30 (HD 60p) | HF S200 (HD 30p) | Yi Action+ 4K | 360Fly 4K 360°
Reply
PepsiMan
Senior Contributor Private Message Location: Clarksville, TN Joined: Dec 29, 2010 01:20 Messages: 982 Offline
[Post New]
Quote ... already updated my Nvidia GPU drivers, but your Nvidia driver link includes the GeForce Experience; which I would rather not install since I never do any video games. ...

you don't have to. i don't play all the time but occasionally, just uncheck it. you have nVidia driver version 441.45 installed. go ahead and install 411.70(just graphic and audio drivers) and K-lite basic pack. you might even have to install QT if you get the same error messages.

Quote ... I hope this doesn't get too confusing with the 2 of you helping me at the same time...

it's up to you which method is more convenient...

happy happy joy joy

PepsiMan
'garbage in garbage out' 'no bridge too far'

Yashica Electro 8 LD-6 Super 8mm
Asrock 970 Extreme4, W7Pro 64, AMD FX 8370E, MSI GTX960 2GB, Corsair 16GB/RAM
Dell XPS L702X i7-2860QM, W7P / W10P 64, Intel HD3000/nVidia GT 550M 1GB, Micron 16GB/RAM
Samsung Galaxy Note3/NX1
Reply
lowlands [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Sep 24, 2012 09:34 Messages: 18 Offline
[Post New]
undecided
I got myself PD18 and followed the intstruction video of PepsiMan. Alas not happy happy joy joy.

I got a popup that said: "Production failed. Make sure that the driver of your video card is up to date, and install the latest version of Windows Media Player. You can also try to produce in a different video format".

I already have the latest driver and Media Player version. I have not tried different format.

I have attached a screenshot of my produce panel and the profile.ini
 Filename
Profile.ini
[Disk]
 Description
 Filesize
2 Kbytes
 Downloaded:
7 time(s)
[Thumb - produce panel.jpg]
 Filename
produce panel.jpg
[Disk]
 Description
Jpeg of produce panel
 Filesize
32 Kbytes
 Downloaded:
4 time(s)
Reply
tomasc [Avatar]
Senior Contributor Private Message Joined: Aug 25, 2011 12:33 Messages: 4924 Offline
[Post New]
It is great that optodata got this fixed with virtual dub. He is ingenious in working with virtual dub.

See the Drone video in anamorphic widescreen on YouTube: https://youtu.be/vs3xcs-DPcc . Just uploaded it. It looks like that the 2160p resolution is not yet available. It is cinematic widescreen 2.40 aspect ratio with no black bars. Used FFmpeg. It should be great to use virtual dub as optodata has uploaded the project documentation.
Reply
PepsiMan
Senior Contributor Private Message Location: Clarksville, TN Joined: Dec 29, 2010 01:20 Messages: 982 Offline
[Post New]
powerdirector does not work with all versions of the nVidia drivers!

Pd 10 v285.77
Pd 12-14 v390.65 & 411.70 <- in my comps.

for .MOV container, one must install QT(QuickTime) codecs. you can install QT for windows then uninstall Web Support because of security threat or QT Lite or QT Alt.

Windows Media Player is for .WMV container.

K-Lite for others...

i had a same error message as 2bskyhi did and reinstalled v390.65 for wX for my windows 10 was upgraded from w7.
after that no problems for me. error messages and HA.

double check HKEY_CURRENT_USER\Software\Cyberlink\CES_FunctionLogger\Data is of value 0x00000000 (0).

me happy happy joy joy

PepsiMan
'garbage in garbage out' 'no bridge too far'

Yashica Electro 8 LD-6 Super 8mm
Asrock 970 Extreme4, W7Pro 64, AMD FX 8370E, MSI GTX960 2GB, Corsair 16GB/RAM
Dell XPS L702X i7-2860QM, W7P / W10P 64, Intel HD3000/nVidia GT 550M 1GB, Micron 16GB/RAM
Samsung Galaxy Note3/NX1
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote So after playing around with this, it looks like there are going to be 3 steps needed. I think the easiest way to go about this to use VirtualDub2 to desqueeze the source clip before importing it into PD. The VLC route mentioned in the other linked post would likely also work, but I haven't tested that yet.

You just need to download and install the free VirtualDub2 app (click on the Dowload Latest Version button here) and install it. You will also need to download the 3 attached files and copy the contents of the 5148x2880 Intermediate Profile.ini file to the end of the existing Profile.ini file for PD and save it.

Now follow these steps to desqueeze your source clips:

  1. Open up VDub2 and go to File > Load Project... and load the 5148x2160 1.33 desqueeze project file

  2. Use File > Open video file.. to open your original clip then use File > Save Video... and choose the output name and location.

  3. Import the desqueezed clip(s) into PD and make all your desired edits

  4. When you're ready to produce, use the custom 2bskyhi intermediate profile under the HEVC/Custom dropdown list to produce a perfectly proportioned, but letterboxed, video

  5. Open up VDub2 again and go to File > Load Project... and now load the 5148x2160 Post PD project file

  6. Use File > Open video file.. and browse to your produced PD clip, then use File > Save Video... to complete the process


The finished video will be 5148x2160 with no black edges and no squeezed dimensions:



You can download the produced clip from here


AWESOME looking Optodata! I will try it all tomorrow morning & let you know how it works for me.

Thank You very much again!, Chris
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote

you don't have to. i don't play all the time but occasionally, just uncheck it. you have nVidia driver version 441.45 installed. go ahead and install 411.70(just graphic and audio drivers) and K-lite basic pack. you might even have to install QT if you get the same error messages.



it's up to you which method is more convenient...

happy happy joy joy

PepsiMan
'garbage in garbage out'


Thanks PepsiMan, I didn't see any option to "uncheck it." I may resort to your directions after trying Optodata's technique tomorrow morning.

Thank You again, Chris
Reply
lowlands [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Sep 24, 2012 09:34 Messages: 18 Offline
[Post New]
Ooops, sorry guys. I had the editor for my latest post open and hadn't seen your posts. I will study but it is getting a tad too complicated for me. I will see if the workflow suggested by optodata using Virtualdub is something I could do.

I am also thinking about getting the free version of Davinci Resolve and see if that brings any joy. Although I am not looking forward to the learning curve which is quite steep I think. It is a terrible shame though that PD does not offer this functionality where all the other reputable softwares do and have done for some time. I know I know ... there is a hefty price to pay when you want to use Premiere or Final Cut Pro.
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote undecided
I got myself PD18 and followed the intstruction video of PepsiMan. Alas not happy happy joy joy.

I got a popup that said: "Production failed. Make sure that the driver of your video card is up to date, and install the latest version of Windows Media Player. You can also try to produce in a different video format".

I already have the latest driver and Media Player version. I have not tried different format.

I have attached a screenshot of my produce panel and the profile.ini


Thanks Lowlands, Glad to know it might not just be my computer. I'll be working on this tomorrow....

Thanks, Chris
Reply
2bskyhi [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Mar 25, 2020 12:27 Messages: 31 Offline
[Post New]
Quote It is great that optodata got this fixed with virtual dub. He is ingenious in working with virtual dub.

See the Drone video in anamorphic widescreen on YouTube: https://youtu.be/vs3xcs-DPcc . Just uploaded it. It looks like that the 2160p resolution is not yet available. It is cinematic widescreen 2.40 aspect ratio with no black bars. Used FFmpeg. It should be great to use virtual dub as optodata has uploaded the project documentation.


Thank you Tomasc! I'm gonna try it tomorrow, & I will watch the video link you shared.


Thanks, Chris
Reply
PepsiMan
Senior Contributor Private Message Location: Clarksville, TN Joined: Dec 29, 2010 01:20 Messages: 982 Offline
[Post New]
sorry. duplicate post.
 Filename
Profile.ini
[Disk]
 Description
pd12-14 3840x1606 2.39:1 AR profile.ini
 Filesize
2 Kbytes
 Downloaded:
5 time(s)

This message was edited 1 time. Last update was at Mar 26. 2020 22:18

'no bridge too far'

Yashica Electro 8 LD-6 Super 8mm
Asrock 970 Extreme4, W7Pro 64, AMD FX 8370E, MSI GTX960 2GB, Corsair 16GB/RAM
Dell XPS L702X i7-2860QM, W7P / W10P 64, Intel HD3000/nVidia GT 550M 1GB, Micron 16GB/RAM
Samsung Galaxy Note3/NX1
Reply
PepsiMan
Senior Contributor Private Message Location: Clarksville, TN Joined: Dec 29, 2010 01:20 Messages: 982 Offline
[Post New]
k.
here's Profile.ini difference between PD14 and 18.

pd12-14 profile.ini

&
<Class>MPEG-4 AVC
<Name>2bskyhi
<Description>
3840x1606 30p
a 192Kb/sec v 37.0Mb/sec
Q6
<Output FileName>
<DescID>11920
<NameID>11983
<Group>2
<File Format Class>11
<Video Format Class>8
<Audio Format Class>10
<Stream Flag>3
<Field Order>0
<Attribute>40083
<Video BitRate>37000000
<Min BitRate>27750000
<Max BitRate>37500000
<Video Quality>0
<Video Width>3840
<Video Height>1606
<Frame Rate>29.969999
<Profile Level>65380
<Pattern>IBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBP
<Pre Processing>0
<Resize>1
<Flip Video>0
<Speed Quality Indicator>6
<Interlacing>0
<Encoder Mode>0
<App Type>2
<Dynamic GOP>0
<Deblock>1
<EntryMode>1
<Encoder Type>32
<Audio Layer>2
<Audio Mode>2
<Audio BitRate>192000
<Audio Channels>2
<Audio SamplesPerSec>1
<Audio BitsPerSample>1
<Misc>0
<SamplesPerFrame>0
&&


lowlands pd18 profile.ini


&
<Class>MPEG-4 HEVC
<Name>2.39:1 4K/24p
<Description>
3840x1606 24p
<Output FileName>
<DescID>20210
<NameID>20205
<Group>2
<File Format Class>11
<Video Format Class>10
<Audio Format Class>10
<Stream Flag>3
<Field Order>0
<Attribute>4000083
<Video BitRate>50000000
<Min BitRate>37500000
<Max BitRate>50500000
<Video Quality>0
<Video Width>3840
<Video Height>1606
<Frame Rate>23.976000
<Profile Level>65380
<Pattern>IBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBPBP
<Pre Processing>0
<Resize>1
<Flip Video>0
<Speed Quality Indicator>6
<Interlacing>0
<Encoder Mode>0
<App Type>2
<Dynamic GOP>0
<Deblock>1
<EntryMode>1
<Encoder Type>32
<Audio Layer>2
<Audio Mode>2
<Audio BitRate>192000
<Audio Channels>2
<Audio SamplesPerSec>1
<Audio BitsPerSample>1
<Misc>0
<SamplesPerFrame>0
&&

anybody wants to try my pd12-14 profile.ini with nVidia 411.70 driver???

happy happy joy joy

Pepsiman
'garbage in garbage out' 'no bridge too far'

Yashica Electro 8 LD-6 Super 8mm
Asrock 970 Extreme4, W7Pro 64, AMD FX 8370E, MSI GTX960 2GB, Corsair 16GB/RAM
Dell XPS L702X i7-2860QM, W7P / W10P 64, Intel HD3000/nVidia GT 550M 1GB, Micron 16GB/RAM
Samsung Galaxy Note3/NX1
Reply
lowlands [Avatar]
Newbie Private Message Joined: Sep 24, 2012 09:34 Messages: 18 Offline
[Post New]
Quote So after playing around with this, it looks like there are going to be 3 steps needed. I think the easiest way to go about this to use VirtualDub2 to desqueeze the source clip before importing it into PD. The VLC route mentioned in the other linked post would likely also work, but I haven't tested that yet.

You just need to download and install the free VirtualDub2 app (click on the Dowload Latest Version button here) and install it. You will also need to download the 3 attached files and copy the contents of the 5148x2880 Intermediate Profile.ini file to the end of the existing Profile.ini file for PD and save it.

Now follow these steps to desqueeze your source clips:

  1. Open up VDub2 and go to File > Load Project... and load the 5148x2160 1.33 desqueeze project file

  2. Use File > Open video file.. to open your original clip then use File > Save Video... and choose the output name and location.

  3. Import the desqueezed clip(s) into PD and make all your desired edits

  4. When you're ready to produce, use the custom 2bskyhi intermediate profile under the HEVC/Custom dropdown list to produce a perfectly proportioned, but letterboxed, video

  5. Open up VDub2 again and go to File > Load Project... and now load the 5148x2160 Post PD project file

  6. Use File > Open video file.. and browse to your produced PD clip, then use File > Save Video... to complete the process


The finished video will be 5148x2160 with no black edges and no squeezed dimensions:



You can download the produced clip from here


I tried the Optodata workflow. Looks easy enough. So I'm happy. But alas when I try to save the video in VirtualDub (step 2) I get an error (see screenshot). For reference I have enclosed a link to a testvideo (1.33 Beastgrip lens).

<video controls="controls" width="300" height="150">
<source src="https://www.dropbox.com/s/lxmueemhyb91zy2/VID_20200325_183442.mp4?dl=0" type="video/mp4" />
</video>

Any suggestions?
[Thumb - Error Virtualdub.jpg]
 Filename
Error Virtualdub.jpg
[Disk]
 Description
Error VirtualDub
 Filesize
52 Kbytes
 Downloaded:
5 time(s)
Reply
optodata
Senior Contributor Private Message Location: California, USA Joined: Sep 16, 2011 16:04 Messages: 4492 Offline
[Post New]
Quote I tried the Optodata workflow. Looks easy enough. So I'm happy. But alas when I try to save the video in VirtualDub (step 2) I get an error (see screenshot). For reference I have enclosed a link to a testvideo (1.33 Beastgrip lens).Any suggestions?

Unfortunately you can't embed videos directly on the forum; you have to paste a link to the cloud folder like this: https://www.dropbox.com/s/lxmueemhyb91zy2/VID_20200325_183442.mp4?dl=0

I was able to download and test out your clip on my machine and I didn't get any errors when running Step 2. The output file was stretched out but otherwise usable. That source clip is 1920x1080 and it doesn't need any resizing.

Can you confirm that you have a suitable clip that actully needs desqueezing? If not, go ahead and download the sample clip that 2bskyhi posted and see if everything works as expected.

If not, it would help to see your DxDiag results to verify your computer's capabilities and configuration. This is where the Read Me thread describes the steps.
youtube/optodata

DS365 | Win10 Pro | 8 Core/16T i9-9900K (4.8GHz) | RTX 2070 | 32GB RAM | 6TB SSDs

Canon Vixia GX10 (4K 60p) | HF G30 (HD 60p) | HF S200 (HD 30p) | Yi Action+ 4K | 360Fly 4K 360°
Reply
optodata
Senior Contributor Private Message Location: California, USA Joined: Sep 16, 2011 16:04 Messages: 4492 Offline
[Post New]
lowlands, I just re-read your last post and looked carefully at the video, and now I'm wondering if this video is already stretched and needs to be compacted to set the proportions correctly. It's clearly in 16:9 format, not the 2.4:1 (1.33x) that the specs say it should be in. Is this straight from your camera with the lens in place?

This message was edited 1 time. Last update was at Mar 26. 2020 23:35


youtube/optodata

DS365 | Win10 Pro | 8 Core/16T i9-9900K (4.8GHz) | RTX 2070 | 32GB RAM | 6TB SSDs

Canon Vixia GX10 (4K 60p) | HF G30 (HD 60p) | HF S200 (HD 30p) | Yi Action+ 4K | 360Fly 4K 360°
Reply
Reply to this topic
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team